stratumse heide

STRATUMSE HEIDE BOS EN VENNEN                                      in 35 foto’s  (nov 2021)

 

Het bosgebied achter de wijk Schuttersbosch heet officieel ‘De Stratumse Heide’. Eeuwen geleden was alles op de zandgronden bos. Sinds de middeleeuwen vestigden zich kleine boerengemeenschappen. Stukjes bos werden gerooid voor akkers. Veel grotere omliggende bossen werden gekapt voor heideontwikkeling. De schapen liepen op de heide, aten jonge boomuitzaaiing  en grasontwikkeling, en hielden de heide in stand. De schapenmest werd gebruikt om de voedselarme zandgrondakkers te bemesten. De uitvinding van de kunstmest maakte dit gebruik ca 150 jaar geleden overbodig. De schaapsherderij liep terug, de heidegebieden krompen met 80% in omvang, en bebossing keerde terug. Wat achter de wijk nu bos is, was vroeger heide: de stratumse heide.

 

 

Het bos van de Stratumse Heide wordt Schuttersbos genoemd. Dat vind zijn oorsprong in de periode van de eerste wereldoorlog. Nederland bleef neutraal. Maar soldaten oefenden in het graven van schuttersputjes en loopgraven. Deze verwijzing is blijven hangen en verklaart de naam van de huidige wijk. Aan de rand tegen de wijk, en over vrijwel de volle breedte, is het bos doorsneden met restanten van gaten en sleuven. Als je het niet weet denk je aan afwateringsslootjes….die nergens op afwateren, en soms rare hoeken maken. Sinds meer dan een eeuw zijn ze langzaam volgelopen met bosmateriaal, nog maar ca 40 cm diep. Als je het weet zie je er tientallen.

 

pad naar de heide

..

 

kanunnikensven

..

 

waterdrieblad in het kanunnikensven

Het bosgebied heeft drie vennen: Kanunnikensven, Rietven en Karperven. In het Kanunnikensven vind je onder meer waterdrieblad, waterlelie en het weinig voorkomende veenmos, dat in het voorjaar bloeit als veenpluis. Het water moet daarvoor arm, niet bemest zijn. En dat is het door zijn wat afgelegen ligging. De groei van jonge boompjes en struiken moet na een periode van jaren worden verwijderd. Anders groeit het ven dicht. Om natuur te behouden, moet je paradoxaal de natuur soms niet zijn gang laten gaan. Datzelfde geldt voor de heidegebieden.

 

..

 

heidegebied achter het bos

Van het eeuwenlang beheerde heidegebied is nog maar een snipper over. Oorspronkelijk vormde de heide één aaneengesloten gebied van Eindhoven tot aan de Achelse Kluis op de belgische grens. Via natuurbruggen over de A67 en de provinciale weg Leende-Valkenswaard kun zonder asfalt te betreden, te voet van Achel naar Eindhoven. Je passeert dan diverse van de nog bestaande heidegebieden.

 

heide bij het karperven

..

 

rietven in de winter

..

 

bevroren pitrietknop

..

 

avond aan het kanunnikensven

..

 

..

 

ijs op het karperven

..

 

fietspad langs de heide

..

 

pijpestrootje met berk

De laatste schaapsherder van Stratum was Cor Adriaans, met zijn boederij in wat nu de wijk Putten naast Gijzenrooi is. Bebouwing van Gijzenrooi en Putten maakten ca 2005 een einde aan de boerderij. De heide werd niet meer begraasd en wordt daardoor verstikt door pijpestrootje en de uitzaaiing van nieuwe bomen. De komst van grote grazers moet deze ontwikkeling tegengaan.

 

winterrijp

..

 

laatste najaars-zonnestraal

..

 

schemering in het bos

..

 

voorjaarsriet

..

 

bekertjesmos op stronk

..

 

bospad

..

 

waterlelies op de vennen

..

 

regenaankondiging. kanunnikensven

..

 

herfst aan het karperven

 

..

 

winterplassen op de heide

Op diverse plaatsen rond Schuttersbosch en Gijzenrooi is er een ondergrond van diepere, weinig water doorlatende leemlagen. Dat zie je vooral in de winter en het voorjaar terug met lang aanwezig blijvende plassen. In de hoogzomer zie je in de lagere heidegedeelten veel dopheide staan, die het moeten hebben van vocht. Op de wat hogere heuveltjes zie je de droge struikheide terug.

 

het bos kent een wirwar van paden

..

 

krenteboompjes. vroege bloeiers

..

 

..

 

hout mag vergaan. voeding voor andere organismen

..

 

..

 

 

zomer eik

..

 

recreatiestrand bij het rietven

..

 

dennenaald met dauw

..

 

laatste rietpluim, laatste groen

..

 

..

voor meer schuttersbosch fotografie klik op    SCHUTTERSBOSCH-PROJECT

voor algemene wereldfotografie klik op    HOMEPAGE

….

Recent Posts

medieval cathedral statues

A once in a lifetime opportunity got me outside on the high roof of the St. John’s cathedral in Den Bosch (The Netherlands). From the roof the unique series of statues could be seen, sitting on the supportpillars, floating high in the air. All giving an almost touchable medieval atmosphere.  READ MORE…

  1. swiss alps in B&W Leave a reply
  2. chaos exposition Leave a reply
  3. virgen on the pillar pilgrimage Leave a reply
  4. south-east alps mountainscapes Leave a reply
  5. the power of african statues Leave a reply
  6. new windows, an experiment Leave a reply
  7. staged portraits in black&white Leave a reply
  8. choosing raw or jpg is not about quality Leave a reply
  9. autumn pyrenees in B&W with fuji xe2 Leave a reply